Homer
Homer
Arbejdsplan
Sprog
Links
 

Homers sprog

Milman Parrys undersøgelser i Jugoslavien viste hvordan mundtlig digtning er: Fra drengene er små lærer de metrum og et stort sæt af sproglige vendinger til at beskrive den verden digtene omhandler; derforuden skal de have et råmateriale for handlingen, det er selve sagnet. Med disse hjælpemidler synger digterne ligesom vi taler: Vi har alle sprogets ord og nogle faste vendinger, digteren har et "skjaldesprog" som kan udtrykke det nødvendige. Dette er blot lidt mere fast opbygget og består af flere og større faste enheder end vores sprog kender. Dette system er ganske indviklet: 36 tillægsord har Akhilleus til forskellige kasus og placeringer i metrum, men ikke ét er en dublet ud fra disse to kriterier! Sammenlign også med musik.

Men den måde personerne udfører handlingen, kan digteren selv bestemme mere frit. Hertil er mytologien en hjælp. Med den viser personerne deres tanker og begrunder deres handlinger; herved karakteriserer de sig selv og andre. Bemærk at digteren ikke fremfører en tekst han har lært udenad, ligesom en skuespiller, men digter foran sit publikum. Det går fordi han har disse "byggesten", og fordi publikum kan slappe af og samle handlingen sammen i "pauserne", hvor kendt stof fremføres.

Parry viste at med disse forudsætninger kunne en analfabetisk skjald i Jugoslavien over 1 uges arbejde + 1 uges fri + 1 uges arbejde med sang to timer morgen og aften fremføre et digt på Odysseens længde. Indholdet var ringe i sammenligning med Homer, men teknikken viser hvordan Homer kunne have digtet. "Homers" indsats, må vi forestille os, var at han med et særligt talent og en speciel kunstvilje kunne samarbejde sine forgængeres digte til et sammenhængende digt med konsekvente karakterer og synspunkter på stoffet (jeg bruger her "Homer" uden at tage hensyn til at vi nu forestiller os én forfatter til Iliaden (ca. 750 f.Kr.) og en anden til Odysseen (ca. 700 f.Kr.)).


Man kommer tilbage til Homerforsiden ved at klikke på Homer øverst til venstre.
Opdateret 20011102 af Søren Hindsholm