Rugbrød
Det er både billigt og lækkert at lave rugbrød. Vanskeligheden er at skaffe noget surdej. Det nemmeste er at spørge nogle venner der bager rugbrød, om man kan få noget ved næste bagning. Ellers kan man prøve at spørge en bager eller finde en opskrift på surdejen; det sidste har jeg nu aldrig selv turdet.Rugbrød kan laves på utallige måder. Jeg påstår ikke at denne opskrift er den bedste, men den er enkel og har virket i over 10 år hos os.
Første døgn
- 3-4 dl surdej
- 4 dl vand
- rugmel
Surdejen blandes med 4 dl vand og så meget rugmel at det hele får en konsistens som havregrød. Stilles et lunt sted mindst 10 timer.
Andet døgn
- 75 g salt
- 50 g sukker
- 500 g grahamsmel
- 500 g skårne knækkede rugkerner
- 2 kg rugmel
- 2-3 l vand
Salt og sukker opløses i ca. halvdelen af vandet, som man med fordel kan bringe i kog først. Når vandet er lunkent, blander man dette vand, grahamsmel, kerner og noget af rugmelet. Afhængigt af hvor stor en skål man har, bliver man ved til alt rugmelet er brugt; min har desværre kun plads til ca. 1500 g rugmel. Man afpasser med vand så konsistensen er som lettere stiv risengrød. Det hele røres godt sammen.
Tag ca. 4 dl surdej fra i et glas, dæk det med groft salt og stil det i køleskabet. Gem aldrig surdej i et tæt lukket glas, det kan eksplodere.
Hæld resten af dejen over på forme som er fedtet ind i olie eller margarine. Portionen passer til tre store forme. Lad dem stå overdækket med folie i 6-8 timer; man kan holde øje med når dejen er ved at nå kanten af formen.
Så bages brødene 1 time ved 200 grd., så lægges der sølvfolie over, og de får endnu 3-4 kvarter, lidt afhængigt af oven. Traditionel ovn er bedre end varmluft til disse brød.
Brødene tages ud, lægges på en rist og omvikles snart efter med et vådt, hårdt vredet viskestykke. Lad dem stå nogle timer og læg dem så i plasticposer til opbevaring i køleskabet. Brødet kan først skæres nemt efter et par døgn.
|