hindsholm.dk
Oksekød
Tilbage til grilllisten
 

Oksekød i grillen

Oksestege er noget af det dyrere kød, men det er fedtfattigt, og man får meget for pengene; man kan fx holde øje med hvornår butikker som Føtex har tilbud, men skjules kan det ikke at det bedste kød får man hos slagteren.

Når man griller oksekød i sin kuglegrill, er et kødtermometer afgørende. Kun med det kan man præcist vide hvornår kødet har fået nok. Angående temperaturer må man tale med slagteren eller se på pakningen.

Culotte-stege på tilbud er tit lidt billige, men de er svære at skære fordi kødfibrene går på kryds og tværs. Tyndsteg er nemmere at gå til, og oksemørbrad er bedst - og dyrest! Brugens bog om oksekød har mange gode råd, læs videre i den.

Fremgangsmåden er nem nok (dyr mad er altid nem at lave, billig mad kræver arbejde; denne delmængde af verdens uretfærdighed har års erfaring ved køkkenbordet lært mig). Man laver marinaden, som er fra en af Webers opskrifter, og smører stegen ind i, lader den stå en halv til en hel time, griller den til kødtermometeret sig "bip", og så lader man stegen stå under sølvpapir 15-20 minutter. Man kan anbringe skiveskårne kartofler salt og peber plus eventuelt løg/rosmarin/fløde (vælg selv) i en alubakke under stegen, de skal sandsynligvis blive i grillen mens stegen står under sølvpapir og venter på at blive skåret ud.

Marinade

  • 1 helt hvidløg (dvs. med alle fedene samlet).
  • 1 spsk. olivenolie plus 3 spsk. olivenolie til senere brug.
  • 3 spsk. røde peberkorn, Santa Maria sælger dem som Rosépeber. Det er i virkeligheden ikke peber, men de smager noget i den retning og ser flotte ud på stegen.
  • 2 spsk. frisk hakket rosmarin.
  • 2 tsk. salt.
  • 1/2 tsk. peber.
Skær toppen af hvidløget så noget af det friske fra alle fedene kommer til syne. Pak det tæt ind i sølvpapir og hæld 1 spsk. olivenolie ned over fedenes åbninger. Luk sølvpapiret og stil det i oven 45 minutter ved 200 grader. Tag det ud og lad det køle af. Nu er hvidløget omdannet et en cremet masse der kan presses ud af den tørre skal.

Nu presses løgmassen ud og blandes med de øvrige ingredienser. Det giver en klæbrig marianade. Den smøres over stegens hele overflade, pres den bare godt ind i ridserne i kødet hvis der er sådan nogen. Lad kødet stå i mindst 30 minutter og læg det så i grillen.

Kødet steger til det har den rette indre temperatur, tag det ud og lad det stå under sølvpapir. Skær kødet ud og spis det.


Opdateret 20030726 af Søren Hindsholm